Döntő pert vesztett Berkowitz

A Traubisoda gyátásával és a márkanév használatával hét éve védjegybitorlást követ el Salamon Berkowitz vállalkozása, a Centrals Kft. – döntött nem jogerősen a Fővárosi Bíróság. A döntés meglehetősen nehezen született meg, mert a Centrals felhasználta a védekezésre azt a húszkilós, több évtizedes dokumentumcsomagot, amelyet a Monimpex Külkereskedelmi Vállalat irattárában találtak.

Kiderült, hogy mégsem olyan bombasztikus a Centrals által fellelt irathalmaz – értékelte a verdiktet kérdésünkre Mikófalvi Gábor, a pergyőztes Warimpex AG jogi képviselője. Ismert: egy 1995-ös elszámolási vita után az osztrák Warimpex AG nem hoszszabbította meg a Centrals Kft. védjegyhasználati jogát, hanem átadta azt a debreceni Ráthonyi Kft.-nek. Időközben a szabadalmi hivatal is megerősítette, hogy a védjegy tulajdonosa a Warimpex. A Centrals mindezt azonban nem ismeri el és utódvállalkozásain keresztül – a Ráthonyi Kft. mellett – hét éve szakadatlanul gyártja az üdítőitalt. Salamon Berkowitz amerikai üzletember néhány hónapja mutatta be a perdöntőnek szánt, a hetvenes és nyolcvanas évekből származó dokumentumhalmazt, amelytől annak bizonyítását várta, hogy annak idején nem jogszerűen jutott hozzá a Warimpex a védjegyhez.

A per során a Centrals képviselői megpróbálták perbe hívni a korábbi gyártó Badacsonyi Állami Gazdaságot, a korábbi közvetítő Monimpex Külkereskedelmi Vállalatot és a szabadalmi hivatalt. Tudni kell, hogy minden ilyen aktus egy-egy új tárgyalási napot jelent. A bíróság végül perelhúzás miatt meg is bírságolta a Centralst – tudatta Mikófalvi Gábor, aki korábban maga is kifejtette: Berkowitz többtucatnyi ilyen-olyan eljárást indított, a jogi bizonytalanság közepette szakadatlanul gyártja az üdítőt. Lang Róbert, aki a Berkowitz-érdekeltségeket képviselő Strasser Ügyvédi Iroda munkatársa, ellenben továbbra is bízik abban, hogy a „márkanévvel kapcsolatos minden jogi probléma számukra kedvezően zárul le, és a Legfelsőbb Bíróság végül az ő igazukat erősíti meg.”

– A bíróság az újonnan fellelt dokumentumokra alapozott bizonyítási indítványainkat sorra elutasította, mivel álláspontja szerint ezek nem bírálhatók el ebben az ügyben. Azonban az új iratok alapján indított eljárások eredményét sem várta be – mondta kérdésünkre Lang Róbert. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Centrals Kft. jelentős tartozást halmozott fel a piaci élet legkülönbözőbb területein. Vélhetően e ténnyel függ össze, hogy a kft. döntő tulajdonrészét nemrég egy romániai, nagyváradi vállalkozásnak játszották át.

forrás: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/donto-pert-vesztett-berkowitz-4733555/