Halottcsere miatt pert vesztett a Jahn Ferenc kórház

Egy három évvel ezelőtti halottcsere miatt több millió forint kártérítést kell fizetnie a Dél-pesti Jahn Ferenc kórháznak kegyeletsértés miatt.

A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete szerint az egészségügyi intézmény megsértette az elhunyt emlékét és a rokonok kegyeleti jogát – ezt  a felpereseket képviselő Mikófalvi Gábor ügyvéd közölte. A család öt tagját képviselő ügyvéd emlékeztetett arra, hogy sem a rendőrségi eljárás, sem pedig a kórház belső vizsgálata nem hozott eredményt; azóta sem derült ki, ki cserélte el a holttesteket.

A cserét a család csak a ravatalnál vette észre. Utólag az derült ki, hogy a kórház patológiai osztályán valaki a boncolást követően három elhunyt ember azonosító céduláját összecserélte.

Mikófalvi Gábor közölte: a szerdai ítélet helybenhagyta a Fővárosi Bíróság korábbi, első fokú ítéletét. Ez utóbbiban a bíróság megállapította: azzal, hogy a kórház a hozzátartozóknak egy másik elhunyt holttestét adta ki, és hogy a rokon testét elhamvasztatta, megsértette a néhai emlékét, és a hozzátartozók kegyeleti jogát.

A bíróság az öt hozzátartozónak személyenként vagyoni és nem vagyoni kártérítést is megítélt. Arról, hogy a rokonok összesen mekkora kártérítési összeget kaptak, a jogi képviselő – mivel erre a hozzátartozók nem hatalmazták fel – nem nyilatkozhatott a távirati irodának. A jogerős ítélet szerint a kórháznak felperesenként 500
ezer és másfél millió forint közötti összegű nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a vagyoni kártérítés és a kamatok mellett. A kórháznak az ítélet rendelkező részét két országos napilapban is közzé kell tennie.

forrás: https://hvg.hu/itthon/20071107_jahn_ferenc_kegyelet_per