Kártérítést kérnek az elcserélt halottért

Máig nem tudták eltemetni szerettei K. Jánosnét, akinek a holttestét a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 2004 decemberében elcserélték. A példátlan ügyben holnap polgári per kezdődik a Fővárosi Bíróságon, amelyben a hozzátartozók kegyeleti joguk megsértése miatt kártérítést követelnek az intézménytől.

Nem derítette ki a büntetőeljárás, a hozzátartozók bíróságra beadott magánindítványa, illetve az egészségügyi intézmény belső vizsgálata sem, hogy hova lett 2004 decemberében, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban K. Jánosné elcserélt holtteste. Az elhunyt lánya és férje, illetve az unokák pert indítottak kegyeleti joguk megsértése miatt: 300 ezer forint vagyoni, valamint személyenként 750 ezer és kétmillió forint közötti, nem vagyoni kár megtérítését követelik. A példátlan esetben a kórház ugyan a peren kívüli egyeztetés szakaszában elismerte felelősségét, és a nagymama lányának a költségein kívül felajánlott félmillió forintot, de jogi képviselőjük, Mikófalvi Gábor ügyvéd szerint rajta kívül a közeli hozzátartozókat is joghátrány, illetve nem utolsósorban súlyos megrázkódtatás érte. A kártérítési per holnap kezdődik a Fővárosi Bíróságon.

A kórház ellenkérelmében kérte a felperesek keresetének elutasítását. Nehéz-Posony Márton ügyvéd lapunknak elmondta: a belső vizsgálat megállapította, hogy egy máig ismeretlen jogtalanul bement a halottakat tároló helyiségbe, és felcserélte a holttesteket azonosító cédulákat. Ennek ellenére a kórház mindent megtett a személy- és vagyonbiztonságért, így felelősség nem terheli a halottcseréért. Ugyanis ilyen megmagyarázhatatlan és elszigetelt esetre még az elvárható gondosság mellett sem lehet felkészülni – fejtette ki Nehéz-Posony. Hozzátette: nem vitás, hogy az elhunyt lányát érdeksérelem érte, de az nem a kórház magatartására vezethető vissza. A hozzátartozók jogi képviselője, Mikófalvi Gábor szerint a kórház védekezése megalapozatlan. Elképzelhetetlen, hogy az intézményt ne terhelje felelősség a nála bekövetkezett halottcseréért.

Miként megírtuk: K. Jánosné 2004. november 26-án a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban meghalt. A pestszentlőrinci temetőben csaknem 50-60 rokon jelent meg a temetésre. Az egyik unoka vette észre, hogy a szemfedél alatt nem K. Jánosné, hanem egy idegen nyugszik a koporsóban. Felhívták a kórház patológiai osztályát, ahol nem tudtak magyarázatot adni a történtekre. A temetkezési vállalkozó pedig azt állította: nem tehet a dologról, a holttestet ő a kórháztól kapta. Kiderült, hogy halottcsere történt, és az is, hogy az elhunytat valószínűleg az új köztemetőbe vitték, hamvasztásra. Ezután két orvossal az unoka elment a másik temetőbe, és a kórházból küldött tucatnyi holttestet megtekintették, de a nagymamát nem lelték. Másnap arról tájékoztatták őket, hogy valószínűleg szándékos, legalább hármas halottcsere történt, betegszállítók kórboncnokok elleni bosszúja. A főigazgató ezt megerősítette. Végül később sem találták a nagymama holttestét. A rokonok azóta sem tudták eltemetni K. Jánosnét.

A fentiek alapján büntetőeljárást kezdeményezett a család kegyeletsértés miatt, de a nyomozás eredménytelenül zárult. A kórház főigazgatója is feljelentést tett, személyes adattal visszaélés miatt, de a nyomozást bűncselekmény híján ugyancsak megszüntették.

forrás: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/karteritest-kernek-az-elcserelt-halottert-5806136/