Salamon Berkowitz hiába akarta a Traubit

Nyolcévi pereskedés végére tett pontot a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete, amely szerint Salamon Berkowitz Magyarországon élő amerikai üzletember cége nem jogosult a Traubisoda védjegy használatára, illetve termékeinek ezen a néven történő forgalmazására. Bár a Traubi-jogvita alapperét lezárták, a Berkowitz-vállalkozások még így is tucatnyi eljárásban érdekeltek az üdítőital kapcsán.

Védjegybitorlást követett el Salamon Berkowitz amerikai üzletember cége, a Centráls Kft. azzal, hogy éveken keresztül minden jogalap nélkül gyártotta és forgalmazta a Traubisoda nevű italt – összegezhető a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete, amellyel egy nyolc éve húzódó peres eljárást zárt le. – A bíróság kötelezte Berkowitz cégét a védjegybitorlás abbahagyására, illetve eltiltotta a Centráls Kft.-t a további jogsértéstől, és sajtó útján való elégtételadást rendelt el – tájékoztatta lapunkat Mikófalvi Gábor, a védjegyhasználatra jogosult Warimpex AG jogi képviselője.

Az ügyvéd hozzátette: „Örömmel vettük tudomásul a jogerős döntést, különösen azért, mert ezzel pont került a tucatnyi Traubisoda-jogvita alapperének számító ügy végére.”

A két vállalkozás közötti pereskedés gyökere még a rendszerváltás előttre, 1987-re tehető, amikor a Traubisodához kapcsolódó jogokkal rendelkező osztrák Warimpex AG szerződést kötött a jelenleg felszámolás alatt álló, akkor még működő Badacsonyi Állami Gazdasággal (BÁG) az üdítőital gyártására és forgalmazására. A BÁG balatonvilágosi üzemét a szerződés lejárta előtt privatizálta a Salamon Berkowitz érdekeltségébe tartozó Centráls Kft., amely folytatta a termelést. A szerződés 1994. december 31-ig szólt, az üzletember azonban nem kívánt lemondani az akkor reneszánszát élő italban rejlő gazdasági előnyökről, és a Traubi gyártását – jogerős ítélet hiányában – még most is végzi.

A Berkowitz-érdekeltségek – a Centráls mellett a Traubi Hungária Rt. és a Salamon Kft. – a jogi szabályozás adta minden lehetőséget kihasználva használati, védjegy- és bitorlási perek indításával, újabb és újabb fellebbezésekkel próbálta igazát bizonyítani, amellyel késleltette az ügy lezárását is. A perek jelentős részében még most sincs végleges döntés. Az eljárások lezárását az is megnehezítette, hogy az üzletember cégei gyakran változtatták székhelyüket, illetve a tulajdonosi struktúrát. A Centráls Kft. például jelenleg többségi román tulajdonban van. Strasser Tibor, a Centráls jogi képviselője lapunk kérdésére elmondta: még nem kapta meg a jogerős ítélet szövegét, éppen ezért véleményt sem tud róla mondani.

forrás: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/salamon-berkowitz-hiaba-akarta-a-traubit-5267816/