Traubi: pró és kontra

Tisztázódtak a Traubisoda forgalmazásával kapcsolatos jogi bonyodalmak – hangzott el tegnap a Salamon Berkowitz tulajdonában lévő Traubi Hungária Rt. sajtótájékoztatóján. Ennek ellenkezőjét állítja mind a védjegytulajdonos WARIMPEX AG, mind a Debrecenben Traubisodát gyártó Ráthonyi Kft.

Köszönti igaz híveit a stáb! – köszöntötte az újságírókat Salamon Berkowitz a sajtótájékoztatón, ahol a cég vezetői elmondták: a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tavaly december 5-én, eljáráson kívül megszüntetett egy, az rt. ellen folyó eljárást; megállapítva, hogy a Traubi Hungária Rt. versenyjogszerűen állította termékéről egy kifogásolt reklámban, hogy „Csak ez az igazi Traubi”.

A Traubi Hungária, fennállásának 10. évfordulóján, 100 milliós reklámkampányba kezd, amelyre február elsejével nyílt pályázatot írnak ki. „Nem befejezett még a vita, és ez nekem fáj – utalt a cégtulajdonos a védjeggyel kapcsolatos perek sokaságára –, de Berkowitz, a befektető megy tovább.”

– A Traubi Hungária Rt. és elődje, a Centras Kft. 1995 óta bitorolja a Traubisoda márkanevet – nyilatkozta lapunknak Mikófalvi Gábor ügyvéd, a védjegytulajdonos WARIMPEX AG jogi képviselője. – A Magyar Szabadalmi Hivatal közhitelű lajstroma szerint a WARIMPEX a védjegy tulajdonosa, amely annak kizárólagos használati jogát a debreceni székhelyű Ráthonyi Kft.-nek adta át – mondta Mikófalvi. – Salamon Berkowitz csak az elmúlt fél évben hétszer próbálta meg töröltetni ezt a jogot, mindannyiszor sikertelenül – tette hozzá.

A Ráthonyi Kft. bírósági eljárást kezdeményezett a versenyhivatal határozatával szemben – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. A kft. jogszerűtlennek tartja, hogy – a törvényi előírás ellenére – anélkül folytatták le a bírósági eljárást, hogy az abban való részvétel lehetőségéről tájékoztatták volna őket. Egyébként – áll a közleményben – a versenytanács határozata semmilyen hatással nincs a Ráthonyi Kft. több bírósági ítélettel is megerősített azon jogára, miszerint az eredeti receptúra alapján kizárólag ők gyárthatnak Traubisoda néven üdítőitalt Magyarországon.

forrás: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/traubi-pro-es-kontra-4918286/