Újabb nyomozás a tetemcserék miatt

Két feljelentés miatt is nyomoz a rendőrség a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház halottcseréinek ügyében. Miként megírtuk, tavaly decemberben egy család a ravatalon vette észre, hogy nem az ő hozzátartozójuk fekszik a koporsóban. Ezután derült ki, hogy a kórházban több holttest azonosítócéduláját is elcserélték. A belső vizsgálat szerint három beteghordó gyanúsítható a cserével. A rendőrség először megtagadta a nyomozást, majd mégis eljárást indított, mert a kórház újabb feljelentést tett személyes adattal való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen.

Azóta épp egy hónap telt el. A gyászoló család ügyvédje, Mikófalvi Gábor lapunknak tegnap azt mondta, hogy a kórház vezetői hetek óta hallgatnak. Ők viszont új büntetőfeljelentést nyújtottak be, mert úgy vélik, az eset a Btk. 181-es paragrafusába ütközik. Ez a jogszabály tiltja a halott emlékének meggyalázását. Nemrég értesítették a jogi képviselőt arról, hogy a bíróság elrendelte a nyomozást, amelyet a XX–XXIII. kerületi rendőr-kapitányság meg is kezdett.

Gerő Gábor, a kórház főigazgatója közölte: átadták a belső vizsgálat anyagát a rendőrségnek, a halottját elveszítő család ügyvédjével pedig tudomása szerint a kórház jogásza egyeztet. Ha majd lezárul a nyomozás, tárgyalnak a hozzátartozókkal – mondta a főigazgató.

– Sok embert kell még kihallgatnunk, egyelőre nincs gyanúsított az ügyben – mondta el lapunknak a XX–XXIII. kerületi kapitányság illetékese.

forrás: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/ujabb-nyomozas-a-tetemcserek-miatt-5435735/